I en tid där lantbruket digitaliseras i snabb takt, ställs både lantbrukare och veterinärer inför nya utmaningar och möjligheter. För Ellinor Cederlöf, besättningsveterinär med gotländska rötter och utbildad i Danmark, är förebyggande djurhälsa en av många hjärtefrågor.

Variation i vardagen och kärleken till djuren
Ellinor är verksam besättningsveterinär i Härnösand på över 20 gårdar spridda över Västernorrland. Förutom att vara en uppskattad veterinär, är hon också en del av nätverket CoKonsult och en av Agricams samarbetsveterinärer som bidrar med kravställningar och önskemål kopplade till de senaste digitala lösningarna däribland ViLA verktyg. Ellinor trivs med variationen i sitt arbete: olika gårdar, olika sätt att bedriva verksamhet och olika människor. Men mest av allt uppskattar hon att få vara omgiven av kor.

ellinor cederlöf 1

Veterinärens roll i ständig utveckling
Den påtagliga veterinärbristen i hennes område har fått henne att fundera över hur veterinärens roll kan förändras, särskilt för mjölkgårdar som ofta kämpar med att hinna med allt i den snabba utvecklingen. Ellinor anser att lantbrukarna själva bör ges större befogenheter att hantera djurhälsa där de har kunskapen och förutsättningarna för att göra det på ett kvalitativt sätt.

– Det som lantbrukarna kan göra själva med kvalitet tycker jag att de ska få göra. Då blir det gjort och det ökar också medvetenheten hos både lantbrukare och personal!

Därför tycker hon att KetosKoll, precis som Bacticam, är verktyg som både kan effektivisera och underlätta det förebyggande djurhälsoarbetet ute på gårdarna. I dag innebär veterinärjobbet många mil i bil, så att kunna hjälpa till på distans och minska ner på resorna kan göra att hon i högre grad kan stötta det så viktiga förebyggande arbetet.

– Ska jag vara ärlig så är det orealistiskt att man som veterinär skulle hinna att ta ketosprover, till exempel.

Utmaningar och möjligheter i en snabbt föränderlig bransch
Ellinor menar att de stora utmaningarna för dagens lantbruksföretag är att hinna med i den snabba utvecklingen. Det finns att göra ute på de flesta gårdarna för att korna ska må så bra som möjlig och kunna producera effektivt.

– Det handlar om allt ifrån bra ventilation i stallarna till att korna ska ligga bekvämt, maximera foderintag och minska stressen. Det är med kor som med folk egentligen!

Genom att hjälpa gårdarna på distans, kan hon i större utsträckning fokusera på att stötta det förebyggande arbetet, en viktig komponent för djurens välmående och lantbrukets långsiktiga lönsamhet.

ellinor_1Bred (1)

Ellinor ser också de digitala verktygen som en möjlighet att utbilda lantbrukare och öka deras medvetenhet om djurhälsa. När lantbrukarna själva tar ansvar för kvalitativa uppgifter ökar både förståelsen för djurens behov och förmågan att agera proaktivt.

– Det är spännande att lära ut nya arbetsredskap, som både jag som veterinär och lantbrukarna kan ha stor nytta av.

 

BacticamTM

Bacticam app med odlingsplatta

Ta mjölkprov, odla direkt på gård och få svar inom 24 timmar från färdig odling.

Boka demo

Vill du veta mer? Fyll i formuläret så hör vi av oss!