Raviks Gård
-När teknik, hållbarhet och samarbete driver framtidens mjölkproduktion
'
Raviks Gård, belägen i Högen, Bergsjö har en rik historia som sträcker sig tillbaka till slutet av 1960-talet när ägaren Per-Anders Larssons farföräldrar drev verksamheten. Två generationer senare har gården genomgått ytterligare två större utbyggnader och gått från 30 kor till 240 mjölkkor. Gården är sedan några år tillbaka ViLA-ansluten och har ett nära samarbete med Maja Jansson, klinikchef på Distriktsveterinärerna Gävle.
Det börjar med kalvarna
Örjan Jonsson är djurskötare på gården och sköter om kalvarna varje morgon. Inför kalvpasset passerar Örjan Den Digitala Whiteboarden - där står alla kalvar som har en pågående behandling eller behöver tillsyn. Den Digitala Whiteboarden ger en snabb överblick tycker Örjan.
I Agricam-appen checkar han av uppgifterna när de väl är genomförda eller rapporterar om någon kalv druckit dåligt på morgonen eller blivit sjuk. På så sätt kan gårdens anställda som ansvarar för eftermiddagspasset smidigt ta över. Alla ViLA- behandlingar, åtgärder och vaccinationsprogram är noga utformade tillsammans med Raviks veterinär.
”Utöver tillsynskalvarna använder vi Agricam-appen till att hålla koll på vilka som har avhornats och vilka som ska avhornas vid nästa veterinärbesök”, säger Örjan.
Framtidens teknik på Ravik
Ravik har nyligen uppgraderat till Den Digitala Whiteboarden och GårdsKoll. Med GårdsKoll kan gården skapa återkommande uppgifter och säkerställa att inget faller mellan stolarna. Michaela Vahlsten är djuskötare på Ravik och har huvudansvar för tekniken.
Michaela har ett brinnande avelsintresse och har lätt att ta till sig ny teknik. Hon har skapat gårdens återkommande uppgifter för att underlätta för den dagliga driften. Lösningen har förenklat för gårdens anställda, framförallt nyanställda Hanna Lindberg som enkelt se vad som ska göras och vad som förväntas av henne under arbetspasset.
”Trots att vi går igenom vad som ska göras på frukostmötena glöms saker lätt bort- det här är ett bra komplement ” säger Michaela.
Maja Jansson, leg.vet, Hanna Lindberg, Per-Anders Larsson, Örjan Jonsson och Michaela Vahlsten framför den Digitala Whiteboarden.
Michaela ser kombinationen av Agricam-appen, GårdsKoll och Den Digitala Whiteboarden som ett viktigt verktyg för att hålla koll på alla arbetsuppgifter som behöver utföras på gården såväl kopplat till gård, djur som anställda.
”Jag gillar verkligen veckovyn i Den Digitala Whiteboarden som samlar veckans olika arbeten och djurbehandlingar- jag gillar att ha kontroll!" säger Michaela.
Nära samarbete med veterinär
Raviks Gård är ansluten till ViLA (Villkorad läkemedelsanvändning) och har ett nära samarbete med veterinär Maja Jansson, Klinikchef på Distriktsveterinärerna i Gävle. Tillsammans arbetar de med att förbättra gårdens rutiner kring djurhälsa och förebyggande djurhälsovård. Genom att integrera ViLA-behandlingar i Agricam-appen har personalen på gården tillgång till tydliga behandlingsinstruktioner och kan enkelt rapportera när behandlingar har utförts, medicinåtgång mm.
En av de lösningar som implementerades tidigt på Ravik var Bacticam, ett AI-verktyg som snabbt analyserar mastiodlingar och identifierar vilka bakterier som orsakar infektioner.
– Jag tycker att Bacticam fungerar bra, gården får snabba provsvar och det sparar tid även för mig som veterinär. Eftersom de är ViLA-anslutna kan de behandla direkt om det är en bakterie som ska behandlas. På längre sikt kommer vi utvärdera vilka bakterier som finns i besättningen och vilken strategi vi ska ta fram beroende på vilka bakterier som identifieras, säger Maja.
Ägare Per-Anders tycker också att det är bra att det går fort att få provsvar:
– Kon blir friskare ju snabbare vi kan sätta in rätt åtgärd. För oss är det viktigt med relationen mellan oss och vår besättningsveterinär, hon känner oss som arbetar här och våra kor. Vi går alltid igenom provsvaren i Bacticam tillsammans med Maja. Vi får en kontroll på vilka bakterier som finns i besättningen och tar fram åtgärder tillsammans med veterinären.
Långsiktig hållbarhet
På Raviks Gård är den tekniska utvecklingen inte bara ett sätt att effektivisera verksamheten, utan även en nyckel till långsiktig hållbarhet. Genom att samla in data och statistik kring djurens hälsa och välmående kan gården fatta informerade beslut som gynnar både djur och människor. Både personalen och de tekniska verktygen används för att maximera gårdens potential, och det nära samarbetet med veterinär och teknikleverantörer som Agricam säkerställer att gården ständigt utvecklas!
2024-09-10
Ellinor Eineren
Den Digitala Whiteboarden
Samlad bild över verksamheten
Kontakta oss
Vill du veta mer? Fyll i formuläret så hör vi av oss!