Nyligen utökade Agricam sitt gäng med ytterligare en studentambassadör från SLU – Miranda Blad! En glad veterinärsstudent som älskar att paddla havskajak och att hänga ute i naturen. Vi snackar om studentambassadörsskapet, digitala lösningar, framtiden och såklart allas hjärtefråga – kor!

Miranda Blad

Miranda Blad, Veterinärstudent

Välkommen till Agricam Miranda! Vad var det som lockade dig hit och vad kommer du att göra?

Som studentambassadörer ligger fokus på att hjälpa gårdarna att strukturera upp, se mönster och göra det så enkelt som möjligt att förstå all data som finns om varje ko. Sen är det ju så mysigt att få komma närmare korna! Det som är så roligt på Agricam är att jag gör skillnad och hjälper gårdarna.

Ja, vi jobbar verkligen nära korna här på Agricam! Vad är det som du gillar med kor?

Kor är så väldigt trevliga och nyfikna! När man börjar titta på dem en stund så kommer de alltid fram och vill kika. Ur en veterinärs synvinkel så är kor väldigt fascinerande för de överlever ju allt, det är ungefär den känslan man får när man går utbildningen. Kor är riktigt coola!

"Kor är riktigt coola!"

På Agricam jobbar vi ju med att ta fram innovativa tekniska lösningar som underlättar för lantbrukssektorn. Ser du någon nytta med att använda digitala lösningar?

Ja, absolut. Du sparar tid och pengar, både som veterinär och lantbrukare. Jag upplever att yrket är ganska mycket ”hands on” och jag tror verkligen att det skulle bli mer tidseffektivt om vi utnyttjade dagens digitala lösningar mer. Exempelvis skulle videomöten kunna användas mer på gård för att minska resandet, i vissa fall kan man ju då slippa kostnaden att behöva åka till gården. Det kan oavsett vara skönt att stämma av och dela data man har innan besöket.

"Exempelvis skulle videomöten kunna användas mer på gård för att minska resandet."

Vilka utmaningar ser du med dagens veterinärvård?

Att som veterinär vara toppresterande är den största utmaningen. Som veterinär gäller det att komma in med precis den information och kunskap som efterfrågas för att uppnå den avkastningen som gården önskar. Med Agricams sammanställda data slipper veterinären göra allt grundarbete själv varje gång. Du får en överblick som gör det lättare att få en känsla för vilka utmaningar gården står inför redan innan besökt och du kan rikta in dig på det som är mest relevant. 

"Med Agricams sammanställda data slipper veterinären göra allt grundarbete själv varje gång."

Hur ser du på framtidens veterinärvård?

Jag tror att det kommer bli mer och mer fokus på förebyggande arbete och det hänger ihop med hur man utvecklar produktionen i övrigt så att det blir mer tidseffektivt och optimalt för djuren och djurskötarna. 

Jag tror absolut att digitala lösningar kan underlätta (snabbtest, generella faktorer, mjölkrobotar och sensorteknik som analyserar mjölk och hur mycket korna äter, ligger och idisslar). Sen får man ju inte glömma djurkänslan, såklart. 

Det blir ganska lite odling på plattor under utbildningen och därför ser jag att Bacticam är ett stort hjälpmedel framförallt initialt ut i arbetslivet. Det blir ju väldigt begränsat hur mycket man hinner lära sig under grundutbildningen och jag tror att man får ett försprång genom att jobba med Bacticam redan under utbildningen och att det finns ute på gård när man sen kommer ut. 

Bacticam är ett stort hjälpmedel framförallt initialt ut i arbetslivet.”

Vad skulle du säga till andra veterinärstudenter som är nyfikna på Agricams studentambassadörsskapsprogram?

Det känns kul att jag får vara med och hjälpa gårdarna att få bättre koll på djurhälsoläget. Jag tycker att det är spännande att få göra något mer praktiskt och få lite verklighetsförankring då utbildningen periodvis är väldigt teoretisk och långt bort från korna.

Jag kan verkligen rekommendera Agricams studentambassadörsskapsprogram!

BacticamTM

Bacticam app med odlingsplatta

Ta mjölkprov, odla direkt på gård och få svar inom 24 timmar från färdig odling.

Boka demo

Vill du veta mer? Fyll i formuläret så hör vi av oss!