När vi frågar om Berith har några tips för att få bättre hälsa och ökad produktion per ko så har hon flera. Häng med!

Berith Edholm framför Bacticamstationen

Berith Edholm, Ägare Lantbruket i Duvered

Hon börjar med att säga att det bästa med hennes jobb är självklart kärleken till djuren och att hon med små medel får kossorna att trivas, utvecklas och producera mera.

"Med små medel får man kossor att trivas, utvecklas och producera mera"

Få kontroll med Bacticam

Berith gillar känslan av kontroll, att det hon gör påverkar slutresultatet. Med Bacticam äger hon arbetsflödet för mjölkprovet hela vägen till provresultatet. För som hon säger ”Gu’ vet vad som händer när man måste skicka iväg proverna?”  Och tidsåtgången är i princip densamma som tidigare. Hon tar mjölkprov, svidar om och tvättar tassen. Nu när rutinen är inne tar det 5 minuter att sätta ett prov! Och det är skoj att på webben diskutera lite med Sofia (Agricams strategiveterinär).

"Nu när rutinen är inne tar det 5 minuter att sätta ett prov i Bacticam"

Om tekniken kring Bacticam säger Berith att det är viktigt att få fram bättre saker som lantbrukare kan använda på gård. Ett värmeskåp och lite selmaplattor kan vem som helst ta hem, men därifrån till att veta vad man faktiskt gör är ju en helt annan sak! Säkerheten, det är inte jag som sitter och gissar utan det finns en vetenskaplig grund bakom.

Vilket är ditt råd till andra som kan överväga lösningen?
Prioritera att investera i ko-hälsa. Bacticam är en investering som är lätt att räkna hem då den betalar sig på ett par år. Berith ser framför sig att alla gårdar kommer att ha det här i framtiden. Snabbare provsvar möjliggör snabbare och korrekt behandling. 

"Bacticam är en investering som är lätt att räkna hem då den betalar sig på ett par år"

Duvereds kor i soluppgång

Ge svalka

Sommaren 2018, då det var så hett, kunde hon inte förstå vad de gjort för att hålla fertiliteten opåverkad. Men det var för att hon tog tomaternas trädgårdsslang och lät korna stå i vattendimma när de väntade på mjölkgropen! Tomaterna fick en tynande tillvaro men korna orkade mycket mera!

Få bort påfrestande hältor med gummimattor och halmbädd

Berith berättar att kons klövben ju bara hänger i ligament i klöven så det är viktigt för kons välmående att förebygga klövproblem. Berith hade problem med att många kor hade sulblödningar tidigare, vilket ju måste bero på något. De började med att lägga in gummimattor överallt, även i kalvningsboxarna, men det räckte inte. Vad kunde det då vara? Då lade de även halmbädd i kalvningsboxarna och på bara 6 månader har problemet drastiskt minskat till bara någon enstaka!

"Och med halmbädd i kalvningsboxarna har vi idag bara någon enstaka sulblödning"

Utrota kalvningsförlamning med kalkstavar

2009 insåg de att något var fel med fodret eftersom de förlorade flera kor och de kom på att korna inte fick igång sin egen produktion av kalk efter kalvning. Då började de att en vecka före kalvning ge sintidsmineral uppblandat med kraftfodret. Det här hämmar kossans kalkupptag från fodret så hon tvingas ta av sitt eget kalkförråd så att det hålls igång vilket ger henne ett försprång inför kalvning. De kompletterar nu med att ge kalkstav till andrakalvare som råkar få tvillingar och alla 3e kalvare och uppåt. Det här har helt utrotat kalvningsförlamning hos dem.  

BacticamTM

Bacticam applikation och odlingsplatta

Ta mjölkprov, odla direkt på gård och få svar inom 24 timmar från färdig odling.

Boka demo

Vill du veta mer? Fyll i formuläret så hör vi av oss!