Näsgården lär sig ta egna mjölkprover i Bacticam för att kunna arbeta mer förebyggande
Hur går en utbildning i Bacticam till?
Näsgården i Djupsjö, Skorped är med sina drygt 300 mjölkkor en av Norrlands största mjölkproducenter. I ett led att förbättra och bibehålla god juverhälsa har gården investerat i Bacticam. Men hur kommer man igång med Bacticam? Häng med på utbildning hos Amanda och Oskar som äger och driver Näsgården utanför Örnsköldsvik!
Oskar och Amanda som äger och driver Näsgården.
Elin Johansson, husdjursagronom och ansvarig för utbildning av Bacticam och KetosKoll på Agricam, håller i utbildningen. Deltar gör förutom Amanda och Oskar, även Erika och Caroline, som arbetar som djurskötare på Näsgården, och som kommer att odla många av mjölkproverna framöver.
Men innan utbildningen kan dra i gång måste Bacticam-skåpet få en bra placering.
– Det ska vara rent, finnas tillgång till el och vatten och det ska gå att stänga om sig när man provtar i labbet, förklarar Elin.
Inför utbildningsdagen har Elin skickat en utbildningsfilm till de fyra deltagarna. Filmen ger en grundförståelse om hur Bacticam fungerar och en introduktion till hur det går till att ta ett mjölkprov i praktiken.
Elin inleder med en kort repetition av innehållet i filmen. Deltagarna får även testa att stryka plattor utan mjölk för att få in en känsla i hur hårt eller löst man ska stryka utan att förstöra agarn.
Elin visar hur en platta stryks
När teorin är avklarad är det dags att testa i praktiken och Elin förklarar systematiskt hur man tar ett rent mjölkprov:
- Rengör juver och spenar
- Mjölka ur tre spentag
- Desinficera spenöppningen med sprit
- Öppna mjölkröret liggandes (undvik damm som ramlar nedåt)
- Mjölka en stråle med mjölkröret liggandes
- Stäng mjölkröret så fort som mjöligt
Allt görs med rena handskar på.
Rengör juver med handskar på, tänk på att juvret ska vara riktigt rent för att inte kontaminera mjölkprovet
Ett tips från Elin är att samla upp mjölken som mjölkas ur innan provet tas för att minska risken att smitta andra kor
Nu är det dags att registrera proverna i appen. Mjölkröret kopplas till en agarplatta, konumret registreras och även vilken juverdel som provet är från.
Mjölkröret kan med fördel placeras i en ställning för att underlätta vid strykning av plattan
En i taget instruerar Elin hur hygienen vidhålls under arbetet i Bacticam och alla steg från att stryka plattan till att fota i fotostudion.
Elin instruerar Erika enligt stegen nedan
- Plattan stryks med mjölk från mjölkröret
- Plattan läggs i värmeskåpet
- Fotodags
- Resultat och bilder kommer från klassificeraren direkt
- Plattan läggs tillbaka i värmeskåpet för en andra fotografering
Strykning av plattan
Erika är först ut och när hon är klar hjälps Elin och Erika åt att instruera Caroline.
– Jag tycker att det fungerar bra när deltagarna instruerar varandra eftersom de då får tänka till en extra gång i vilken ordning alla moment görs, säger Elin.
Fotodags! Lägg plattan enligt anvisning i fotostudion och tryck på kamera-ikonen på telefonen
– I praktiken är det inte så svårt, det gäller bara att göra rätt steg i rätt ordning, säger Caroline. När odlingsplattan blivit fotad första gången läggs den tillbaka i värmeskåpet. Eftersom alla prover fotas direkt under utbildningen ska de ligga i värmeskåpet tills en första fotografering med bakterietillväxt kan ske, vilket är ungefär ett dygn för de flesta bakterier.
Odlingsplattan läggs tillbaka i värmeskåpet för att fotas igen inom ett dygn
Nu är Näsgårdens utbildning genomförd och alla fyra deltagarna är i gång med Bacticam.
– Det var bra med en grundlig genomgång med teori, laboration och provtagning, säger Amanda.
Vi önskar ett stort lycka till på Näsgården och vi finns med under hela resan mot ett mer förebyggande djurhälsoarbete!
BacticamTM
Ta mjölkprov, odla direkt på gård och få svar inom 24 timmar från färdig odling.