Ann-Sofie Hansson
– Tradition möter innovation på familjegården
Ann-Sofie Hansson är sjunde generationen på familjegården utanför Strömstad, en konventionell mjölkgård med 81 årskor som mjölkas i en blå robot med styrd ko-trafik. Kärleken till djur och natur är hennes ledstjärna. Gården, som hon tog över från sina föräldrar 2019, präglas av en kombination av traditionella värderingar, moderna lösningar och sammanflätat med ett brinnande intresse för avel och forskning.
Ann-Sofie är utbildad ortopedingenjör från Jönköpings Universitet. Hennes föräldrar uppmuntrade henne att läsa vidare menade på att kunskap är inget tungt att bära. Efter sju år som ortopedingenjör på klinik och 5 år på distans som CAD modellör valde hon att flytta hem och ta över familjegården. Ann-Sofis djupa förståelse för omsorg och evidensbaserad forskning genomsyrar alla beslut hon fattar.
Ann-Sofie var tidigt ute med att implementera lösningen Bacticam som för henne är en viktig pusselbit i verksamheten.
”Veterinärerna blir allt färre och det underlättar med snabbare provsvar för att sätta in rätt förebyggande behandling.” En minskad arbetsbelastning för dem uppskattas och ger mervärden i nästa led
Ann-Sofie har idag alla Agricams lösningar och uppskattar helheten som Livsmjölk erbjuder- att få en god överblick över djurens välmående samtidigt som vad som behöver göras på gården så det inte glöms bort är vad som gör lösningen intressant menar Ann-Sofie.
En viktig princip för Ann-Sofie är att djuren ska må bra, och det märks på hennes omsorgsfulla hantering av både kor och kalvar. Hon understryker vikten av att ta sig tid med djuren – att ge varje kalv en klapp och se till att den mår bra. Den här närheten skapar ett band mellan henne och djuren.
”På gården kommer korna fram till besökarna istället för att fly, en tydlig indikation på att de är lugna, bekväma och att de känner sig trygga.”
Ann-Sofie har ett stort avelsintresse och har en lång checklista hon jobbar efter, bland annat:
- Högt mjölkindex, men inte så mycket mjölk utan bra fett och proteinhalter. Ligger de på 60 liter så frestar det på kroppen!
- Bra ben och klövar- klövhälsan är jätteviktig!
- Juverbalansen – lagom långa spenar för roboten.
- Lätta att få dräktiga
- Inget taskigt lynne
- Hållbarhet- att de har kor som hållit i 9 laktationer, har ett högre värde än de som bara klarar två NTM till trots, visst kan det innebära ett extra arbetsmoment – högre risk för kalvförlamning mm, men mycket går att förebygga bland annat med KetosKollen.
En annan hjärtefråga för Ann-Sofi är att visa allmänheten fördelarna med småskaligt lantbruket och framförallt ge barn möjligheten att få ett tillfälle att besöka gården och möta djuren. Hon värdesätter den nära relationen till sina djur och betonar att hon känner alla de flesta av sina kor vid namn eller nummer.
För henne handlar det inte om att producera så mycket mjölk som möjligt i stora fabriker, utan om att vårda den familjära, småskaliga produktionen där djurens välbefinnande alltid kommer i första hand.
För Ann-Sofie är gården mer än bara ett företag – det är ett kretslopp av kärlek till djuren, naturen och hållbarhet för att arvet ska leva vidare i generationer. Hennes drivkraft är att skapa en plats där både djur och människor trivs, och hon ser sin gård som ett bevis på att det går att kombinera traditionella värderingar med modern teknik och innovation.
2024-10-01
Kontakta oss
Vill du veta mer? Fyll i formuläret så hör vi av oss!