Snabba svar med möjlighet till snabba åtgärder. Och både smidigt och roligt att använda.Bacticam är ett verktyg som uppskattas på Harpsund. 

 

HARPSUND Harpsund utanför Flen är kanske mest förknippat med en eka. Det är många kända politiker som rott ut i Harpsundsjön tillsammans med regeringschefen genom åren. Vid sjön ligger också Harpsund Jord & Skogsbruk med ett tiotal anställda och cirka 170 kor i besättningen. Här bedrivs mjölkproduktion, skogsbruk och entreprenadverksamhet.  

Madelene Johansson med kornaMadelene Johansson började som djurskötare och är nu förman i ladugården. 

Madelene Johansson är förman i ladugården och har jobbat här i runt tio år. Djurhälsa är förstås viktigt. Sedan ett år tillbaka är Bacticam ett av de verktyg som används i det förebyggande djurhälsoarbetet på gården. Och det har fungerat utmärkt – de odlar bakterier på gården, får snabba svar när proverna blivit fotograferade i Bacticamskåpet. 

"Det är väldigt roligt att använda det här nya, moderna systemet"

De har inrett ett rum på ovanvåningen i ladugården till labb. Madelene och kollegan Karolina Juhlin, som är djurskötare, använder regelbundet Bacticam
– Jag tycker att det är lätt att använda Bacticam, och vi har också hjälp av manualen man fick med. Sedan är det väldigt roligt att använda det här nya, moderna systemet, säger Karolina och får medhåll från Madelene: 
- Ja, det är kul att utveckla sig, lära sig något nytt. 

Karolina Juhlin framför BacticamstationenKarolina Juhlin visar labbet på gården, där Bacticamstationen är placerad.

Det har, berättar Madelene, blivit allt svårare att få ut veterinärer till gården. Där fyller Bacticam också en funktion, i och med att de snabbt kan få besked när de misstänker att något är fel. De har lärt sig hur de själva kan hjälpa kon. 
– Om det är klar mastit så får man det lite snabbare svart på vitt och kan då kalla in besättningsveterinären, konstaterar Madelene. 

Veterinärbristen har under de år som hon själv jobbat som djurskötare blivit allt mer påtaglig. Det kan till och med vara svårt att få hjälp ute på gården. 
– De är väldigt stressade, har alltid ont om tid.

 Hon tror att det är nödvändigt att gårdarna i framtiden ges få utökade befogenheter, att det istället för fysiska besök blir möjligt att resonera med en veterinär via mobilen eller datorskärmen. Det skulle, enligt henne, underlätta mycket. 

"Det händer alltid saker som gör att man måste tänka om"

Madelene gillar sitt jobb. Det hon tycker om allra bäst att arbeta med är avel, ”nya kalvningar, nya liv”, som hon uttrycker det. 
– Det är så roligt att se nya avkommor. Vi försöker ligga i framkant där. 
Det är, tycker både Madelene och Karolina, en förmån att få jobba med djur. Det strävar framför allt efter att korna ska må så bra som möjligt. 
– Det är kul när man ser att det ger resultat, konstaterar Karolina. 
Det är också ett omväxlande jobb. 
– Visst, man har rutiner, men det händer alltid saker som gör att man måste tänka om, säger Karolina. 

De brinner för sitt jobb. Och trivs att jobba ihop. 
– Det är roligt att jobba med någon som är som en själv, säger Karolina. 
– Ja, en konörd! inflikar Madelene. 

Harpsund gårdHarpsund ligger i fina omgivningar utanför Flen.

BacticamTM

Bacticam applikation och odlingsplatta

Ta mjölkprov, odla direkt på gård och få svar inom 24 timmar från färdig odling.

Boka demo

Vill du veta mer? Fyll i formuläret så hör vi av oss!