Bacticam och KetosKoll kan både hon som veterinär och lantbrukarna ha stor nytta av. Det menar Ellinor Cederlöf, en av Agricams nya veterinärpartners, som ska utbilda mjölkföretag i dessa verktyg.

Ellinor Cederlöf tillsammans med en ko

Något som Ellinor Cederlöf tycker om med sitt jobb är att ha kor omkring sig.

Ellinor Cederlöf, 40 år, läste till veterinär i Danmark, man hamnade i Härnösand, där hon är besättningsveterinär för över 20 gårdar.  Hon är del av nätverket CoKonsult.
­– Jag jobbar egentligen över hela Västernorrland, men rör mig mest ut efter kusten, berättar hon.
Hon tycker om den variation som yrket innebär.  Olika gårdar, olika människor och olika sätt att driva företag.
– Sedan är det ju väldigt trevligt att ha kor runt omkring sig hela dagarna.

"Det som lantbrukarna själva kan göra med kvalitet tycker jag att de ska få göra."

I hennes trakter är veterinärbristen påtaglig. Själv tycker hon att mjölkgårdarna ska få större befogenheter inom djurhälsovård.
– Det som lantbrukarna själva kan göra med kvalitet tycker jag att de ska få göra. Då blir det också gjort och på något sätt så ökar det ju faktiskt också medvetenheten hos lantbrukare och personal.
– Ska jag vara ärlig så är det orealistiskt att man som veterinär skulle hinna att ta ketosprover, till exempel.

Därför tycker hon att KetosKoll, precis som Bacticam, är verktyg som både kan effektivisera och underlätta det förebyggande djurhälsoarbetet ute på gårdarna. I dag innebär veterinärjobbet många mil i bil, så att kunna hjälpa till på distans och minska ner på resorna kan göra att hon i högre grad kan stötta det så viktiga förebyggande arbetet.

– Det ska bli spännande att lära ut nya arbetsredskap, som både jag som veterinär och lantbrukarna kan ha stor nytta av.

Ellinor Cederlöf tar anteckning framför kon

Hon menar att de stora utmaningarna för dagens lantbruksföretag är att hinna med i den snabba utvecklingen. Det finns att göra ute på de flesta gårdarna för att korna ska må så bra som möjlig och kunna producera effektivt.
– Det handlar om allt ifrån bra ventilation i stallarna till att korna ska ligga bekvämt, maximera foderintag och minska stressen. Det är med kor som med folk egentligen!

BacticamTM

Bacticam app med odlingsplatta

Ta mjölkprov, odla direkt på gård och få svar inom 24 timmar från färdig odling.

Boka demo

Vill du veta mer? Fyll i formuläret så hör vi av oss!