Josefin börjar nu sin karriär i Västergötland som nyutexaminerad veterinär och hon berättar om hur Agricams lösningar kommer att underlätta i arbetet, och om sin kärlek till kor.

Josefin Andersson

Josefin Andersson, Veterinär

Hur ser du att Agricams verktyg kan hjälpa dig i ditt arbetsliv?

Med Bacticam blir det enklare för mig att jobba förebyggande med juverhälsa. Jag får som veterinär hjälp att tolka bakterier, får allt om dem sparat på ett ställe, och vet då vilka mastitbakterier gården har och har haft. Det är ju inte alltid lätt att tolka bakterier själv, speciellt för mig som nybörjare. Under studietiden odlade jag bakterier ungefär 15 gånger så Agricams klassificerare har tränat många fler gånger. Ju mer den tränas ju smartare blir den.

KetosKoll är smidigt för att se om kon är energiförsörjd. Jag kan provta strategiskt eller när jag ser att något djur visar tecken. Det är bara att testa och sen vet man!  Näringsbalans är ett ämne som det pratas mycket om - och nyttan har blivit tydligare under året med Agricam.

Du nämner året med Agricam, du har ju ingått i Agricams studentambassadörs-program – vad har det inneburit?

Programmet har lärt mig hur det verkliga arbetet fungerar ute hos lantbrukarna. Jag har fått en bättre inblick i vilka tekniska lösningar som finns ute på gårdarna.

Jag har framförallt jobbat tillsammans med Agricams Strategiveterinärer som lärt mig massor om Juverhälsa och Näringsbalans. Det känns som om jag har gjort nytta genom vårt arbete när jag tagit fram rapporter som givit lantbrukarna en bättre översikt över deras data. Rapporterna har använts både till utbildning av lantbrukarnas egen personal och som underlag till deras diskussioner med banken - det tycker jag känns extra roligt.

​Hur känns det att börja som veterinär?

Jätteroligt men lite läskigt också. Jag känner att det är omöjligt att vara en fullfjädrad veterinär efter utbildningen så jag är ödmjuk inför rollen. Men tack vare studentambassadörsprogrammet känner jag mig lite bättre rustad.

​Vad är ditt drömscenario som veterinär?  

Att jag får fokusera fullt ut på djuren. Vi lägger extremt mycket tid på journalföring idag och det händer att papperslappar försvinner ner i en rockficka som sen tvättas. Att få hjälp att digitalt spara information kommer att underlätta. Det vore också skönt om jag kunde få en historik om djuret och gården innan jag åker ut så att jag kan göra mer nytta som veterinär. Bacticam och KetosKoll hjälper ju till med det.

Jag vill jobba med förebyggande djurhälsovård för det är viktigt att behålla de friska djuren friska. Friskare djur gynnar svensk produktion och vi kan minska import av livsmedel. Det är jätteviktigt för mig!

​Hur började då din kärlekshistoria till produktionsdjur och framförallt kor?

Jag visste redan som 5-åring att jag skulle bli veterinär - inget var ju lika spännande. Jag har alltid älskat djur. I årskurs 4 på veterinärprogrammet började vi med praktiska ämnen och då kom jag för första gången i kontakt med kor och blev kär direkt!  De är mysiga och har helt olika karaktärer - vissa är nyfikna andra skygga. Trots att jag inte träffar kor varje dag som lantbrukaren gör märker jag ändå hur olika de ter sig och det är häftigt.

BacticamTM

Bacticam app med odlingsplatta

Ta mjölkprov, odla direkt på gård och få svar inom 24 timmar från färdig odling.

Boka demo

Vill du veta mer? Fyll i formuläret så hör vi av oss!