Det har gått smidigt för Flaka Mjölk i Småland att implementera KetosKoll från Agricam i sitt djurhälsoarbete. ”Det känns som om vi blivit mer medvetna om kornas mående”, säger Sofia Nilsson.

 

VIMMERBY Gårdarna ligger en efter en i Norra Flaka, en radby strax utanför Vimmerby. Och utmed bygatan finns en ladugård med skylten Flaka Mjölk AB på fasaden. Här bedriver två familjer mjölkproduktion. Närmare bestämt Sofia och Thorbjörn Nilsson tillsammans med Eleonor och Anders Nilsson.
– Vi gick ihop 2009 och startade företaget. Då byggde vi också ladugården, berättar Sofia Nilsson, som för det mesta vistas bland korna.

Viktor Götesson, Thorbjörn och Sofia Nilsson på Flaka MjölkViktor Götesson är djurskötare på Flaka Mjölk, Thorbjörn och Sofia Nilsson är delägare.

De har cirka 340 årskor. När det gäller djurhälsa är det ett ständigt pågående arbete.
Sedan i våras använder gården KetosKoll från Agricam i sitt förebyggande arbete. De har fått in en bra rutin för kontrollerna och integrerat provtagningen i det övriga arbetet.
– Det går väldigt smidigt, säger djurskötaren Viktor Götesson.

"Det är lätt att använda och förstå. Och det är jättelätt att lära sig, logiskt och tydligt."

Det gick också snabbt att lära sig KetosKoll och Sofia tycker att verktyget är mycket användarvänligt.

– Det är lätt att använda och förstå. Stor fördel är ju att det är lätt att knappa in på mobilen. Det är jättelätt att lära sig, logiskt och tydligt.

Sofia lyfter också fram en annan sak med verktyget från Agricam.              
­– En fördel med KetosKoll är man får en extra handpåläggning på nykalvade kor. Dom får en egen liten stund där man får koll på vilka som behöver extra hjälp, förklarar hon.

Hon är angelägen om att skapa harmoni i sin besättning.
– Vi försöker att hantera korna lugnt under hela deras liv för att få lugna och trygga djur. Det finns bara fördelar att se sina djur lite extra. 

Kor på Flaka MjölkFlaka Mjölk har cirka 340 årskor.

Det är som nämndes bara månader sedan de blev KetosKoll-kunder, men Sofia ser redan vissa effekter.
– Det känns som om vi blivit mer medvetna om kornas mående, berättar hon och fortsätter:
­– Vi har inte hormonbehandlat något djur för variga flytningar sedan vi startade och det är ju en fördel, men när det gäller ökad mjölkmängd måste vi nog ha lite mer tid för jämförelse.

De räknar dock med att verktyget från Agricam på sikt ska påverka produktionen på ett positivt sätt.
– Räknat i liter mjölk så är det inte en så stor investering, konstaterar Thorbjörn.

De har en tydlig ansvarsfördelning på Flaka. Sofia har som sagt hand om korna, vilket inkluderar sinläggning, avel och rapportering, hennes man Thorbjörn ansvarar för foder, Anders håller i maskinerna och Eleonor i ekonomi och kalvstall.
– Vi är ganska fyrkantiga, men alla är i alla fall i ladugården någon gång per dag, säger Sofia.
De har även en anställd maskinförare, Alexander, och djurskötaren Viktor.

Flaka mjölk och korFlaka Mjölk ligger i ett vackert landskap utanför Vimmerby.

Det finns, menar Sofia och Thorbjörn, många fördelar med att vara ett team och dela på ansvaret, samtidigt som man stöttar upp varandra.
– Vi har ingen uttalad chef. Vi har veckoplanering varje måndag och då ser vi över vad som behöver göras.

Korna mjölkas i fem robotar med fri trafik. Där har Thorbjörn och Anders jour varannan vecka, vilket ger möjlighet att ”koppla av” lite grand i sju dagar för en av dem. De båda paren har också varsin liten semesterperiod under sommaren, något som inte alltid är självklart för en bonde.

KetosKollTM

Ketoskoll applikation och ketosmätare

Ge korna den bästa starten efter kalvning med vår appbaserade ketosmätare.

Boka demo

Vill du veta mer? Fyll i formuläret så hör vi av oss!